Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar van Brabantstad Makelaardij zorgt er niet alleen voor dat jouw woning op de juiste manier in de markt wordt gezet maar komt daarnaast ook op voor de belangen van de verkoper. Daarnaast neemt de verkoopmakelaar alle werkzaamheden uit handen. Denk hierbij aan het promoten van je woning, het opstellen van een verkoopovereenkomst en het regelen van de sleuteloverdracht.

 

Een huis verkopen is natuurlijk niet zomaar iets en doe je niet elke dag. Het is logisch dat dit veel vragen oproept bij de verkopende partij. Want wat wordt bijvoorbeeld je verkoopprijs? En wat moet er allemaal in een koopovereenkomst staan? Een verkoopmakelaar van Brabantstad Makelaardij kent alle kneepjes van het vak en is daarnaast op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt op lokaal niveau. Daardoor kan zij een gedegen advies geven over de verkoopprijs van jouw woning en weet zij wat de beste verkoopstrategie is om jouw huis te verkopen. 

 

Welke diensten levert een verkoopmakelaar?

Vrijwel elke makelaar verleent dezelfde diensten. Als je begeleiding wil voor het gehele traject van vraagprijs tot koopovereenkomst, dan kun je dit verwachten:

 

Vooronderzoek

Voordat een makelaar van Brabantstad Makelaardij bij jou thuis langskomt, heeft zij al het een en ander aan onderzoek gedaan. Hierbij heeft zij in het Kadaster enkele gegevens van jouw woning bekeken en heeft zij onderzoek gedaan naar de verkoopprijzen van gelijkwaardige huizen die bij jou in de buurt zijn verkocht. Vervolgens vindt er een kennismakingsgesprek plaats waarbij de makelaar de staat van onderhoud en ligging bekijkt.  

 

Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek ga je samen met de makelaar bespreken wat je wensen zijn. Hierbij wordt ook een prijsindicatie van de kosten gegeven. Wanneer je zelf aanvullingen hebt op bepaalde onderdelen van de verkoopstrategie, dan mag je dit zeker aangeven. Uiteindelijk wordt de verkooprijs altijd samen bepaald aangezien deze niet vast staat. Als blijkt dat je huis toch niet zo gewild is, dan kun je de vraagprijs altijd later nog aanpassen. 

 

Vastleggen van afspraken, voorwaarden en tarieven

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een bepaalde verkoopmakelaar, dan ontvang je een opdracht tot dienstverlening. Dit is een overeenkomst die je sluit met de makelaar waarin afspraken, voorwaarden en tarieven staan vermeld. 

Let op: als je halverwege de verkoop het proces wilt stoppen of je wilt overstappen naar een andere verkoopmakelaar dan hoef je meestal alleen de door de makelaar gemaakte kosten te betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor advertenties. Wat je dan precies moet betalen staat ook vermeld in de opdracht tot dienstverlening. Wanneer deze getekend is, kan de makelaar aan de slag. 

 

Woning in de verkoop zetten

Wanneer een woning in de verkoop gezet gaat worden, moeten er natuurlijk foto’s en dergelijke gemaakt worden. Vaak wordt dit uitbesteedt aan een extern bedrijf die daarin is gespecialiseerd. Dit gebeurd allemaal in overleg met de verkopende partij. Verder regelt de makelaar van Brabantstad Makelaardij een ‘Te Koop’ bord die bij jouw huis geplaatst kan worden en promoot zij jouw woning op bijvoorbeeld de social media kanalen.

 

Bezichtigingen plannen en uitvoeren

Nu kan het bezichtigen beginnen. De makelaar van Brabantstad Makelaardij houdt je op de hoogte wanneer er bezichtigingen gepland staan. De makelaar krijgt een sleutel van jouw huis zodat je zelf niet telkens aanwezig hoeft te zijn. Sterker nog, het is juist beter om helemaal niet thuis te zijn aangezien geïnteresseerde kopers het fijn vinden om vrij door het huis te bewegen. Ook voelen ze zich minder bezwaard om kritische opmerkingen te maken. Dit kan tevens voor de makelaar van Brabantstad Makelaardij iets zijn waarbij zij bij de volgende bezichtiging meteen op in kan spelen. Vervolgens wordt er na afloop van een bezichtiging contact met jou opgenomen om te laten weten hoe het is verlopen.

 

Onderhandelen

Wanneer er potentiële kopers zijn die een bod uit willen brengen dan geeft de makelaar hier advies over aan jou. Het contact en de onderhandelingen gaan overigens wel via de makelaar zelf en niet via jou. Hierbij speelt niet alleen de hoogte van het bod een rol, maar ook de voorwaarden die daarbij worden gesteld. De verkopende partij bepaald uiteindelijk of ze akkoord gaan met het bod of niet.

 

Het opmaken en tekenen van de koopakte

Wanneer er een overeenstemming is bereikt over de prijs en de voorwaarden, dan wordt door de makelaar een koopcontract opgesteld. Hierin staan bijvoorbeeld alle persoonsgegevens van de verkopende en aankopende partij en de daarbij gemaakte afspraken. Dit wordt vervolgens gecontroleerd en als alles klopt dan wordt er door de makelaar een afspraak ingepland om het koopcontract te tekenen. Let op: bij de verkoop van je woning is een energielabel verplicht. Je makelaar weet hier vanaf en zal je helpen om dit te regelen. 

 

De eindinspectie en sleuteloverdracht 

Voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt, zal er eerst een eindinspectie plaatsvinden met jou als verkoper. Tijdens deze eindinspectie zal je samen met de makelaar van Brabantstad Makelaardij een rondje door het huis lopen om te controleren of alles zich in de staat bevindt zoals is afgesproken bij de verkoop. Als dit het geval is dan ga je samen met de makelaar naar de notaris toe om definitief te gaan tekenen. Dit is meestal ook het moment waarop de samenwerking met de makelaar wordt afgesloten. 

 

Heb je verhuisplannen of wil je graag nog meer informatie? Aarzel niet en neem contact op met Annick van Brabantstad Makelaardij.

 

Nieuwsgierig? Klik hier